Vilken altandörr ska man ha?

Vi har bestämt oss för att byta ut vår altandörr då den inte är speciellt snygg, och dessutom vill vi ha in mer ljus så vi ska skaffa en större altandörr i glas som släpper igenom mer dagsljus. Frågan är bara vilken man ska ha. En dörr är ju inte bara en dörr utan de finns i en mängd olika varianter. Eftersom vi har PVC-fönster i kåken har vi bestämt att vi också ska ha PVC-dörr. Vi har tittat på Nordiska Fönster och hittat två stycken som vi är lite extra intresserade av.

Dels är det en inåtgående PVC-pardörr

Det är en ”vanlig” dörr med handtag på gångdörr och lättmanövrerad spärr på den andra dörren. Den har också en tilt/vädringsfunktion på gångdörren så att man kan öppna utan att behöva ha dörren öppen. Väldigt smidigt när man bara vill ha in lite luft. Här kan ni se hur den fungerar.

Den andra är ett 2-delat PVC-skjutparti

Den har sidoförskjutning där en del är fast och en öppningsbar, och även den har tilt/vädringsfunktion så att man enkelt kan vädra utan att ha dörren öppen. Här kan ni se mer om hur det fungerar.

Vad ska man välja?
Ja, jag vet faktiskt inte riktigt. Egentligen är det väl mest en smaksak. Skjutpartiet är lite bredare och ger därmed ännu mer ljusinsläpp och dessutom tar den ju mindre plats i form av att dörren så att säga lägger sig på sig själv. Å andra sidan kan man bara öppna ena delen i ett skjutparti medan man i pardörren kan öppna båda två. Dessutom har jag en känsla av att det trots allt är enklare och skönare att öppna en dörr så som man öppnar en vanlig dörr istället för att behöva skjuta åt sidan. Inte för att jag tror att det är svårt eller tungt på något vis, men det känns på något sätt ändå lite osmidigare. Dock tycker jag att skjutpartiet är snyggare. Så det är lite det dilemmat vi har och vi verkar inte kunna bestämma oss.

Som tur är så är ju inte det här något som behöver vara klart i morgon. Vi tänker oss att den ska sitta på plats till sommaren då det blir säsong att använda sin altandörr, så vi har ju lite tid på oss. Fast det är förstås alltid bra att vara ute i god tid. Men hur som helst så tänkte jag slänga ut frågan här på bloggen och fråga er läsare om ni har någon erfarenhet av detta. Har du en skjutdörr och vad tycker du i så fall om det? Eller har du kanske ännu bättre testat båda alternativen? Vad skulle ni ha valt om ni var i vår situation? Vi står liksom stilla och trampar nu så vi behöver lite input och lite fräscha ögon på det här. Kanske har du någon bra synpunkt som vi inte ens har tänkt på. Ös på med era kommentarer och dela med er av era erfarenheter!

En sak som vi vet är att vi kommer att välja 3-glasfönster då det ger mindre risk för kallras, vilket ju är viktigt när det handlar om ett så pass stort glasparti. Och 3-glasfönstren isolerar också bättre mot ljud utifrån. Vi har 3-glas i våra fönster så det är ett självklart val för oss. Det finns också något som heter energikarm som är 3-glas fast ännu bättre, men jag tror att vi nöjer oss med vanligt 3-glas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *